Välkommen till Frilansbloggen!

Frilansa, det var inte att tänka på som färsk journalist. Att starta eget var något man gjorde med tio års fast anställning i bagaget – minst. De som tyckte sig veta var missmodiga och gnällde på jobbtorkan. Mer realistiska förväntningar var ett redigeringsvikariat på en trött redaktion, i en ort man aldrig någonsin velat flytta till av fri vilja.

Verkligheten blev en spark i ändan. Bilden av det där redigeringsvicket i kombination med starta eget-bidrag respektive en fast uppdragsgivare fick oss att trots farhågorna ändå försöka.

Och det som skulle vara så svårt, i princip omöjligt, visade sig vara v ä r l d e n s bästa jobb.

Som frilans får du testa dina journalistiska gränser. Ena dagen kortkorta nyheter, andra dagen berättande reportage. Välj bredd eller odla spjutspetskompetens. Jobba själv eller med andra. Att vara sin egen arbetsgivare innebär att själv bestämma när arbetsdagen börjar och slutar. När du ska ta semester. Vilka arbetskamrater du vill jobba med. Slippa löneförhandla, och bestämma vilken kompetensutveckling du behöver.

Nackdelarna är att du själv får ta ansvar för ditt arbete och dina pengar. Jobba kvällar utan övertidsersättning. Ibland ensamt. Omotiverade ”nej tack” från redaktörer som sitter långt borta, och en skopa tröttsamt pappersarbete.

Därför är det viktigt att träffas, byta erfarenheter och stötta varandra i branschen. Med frilansbloggen vill vi vara en schysst kollega, peppa och inspirera oavsett du är ny eller redan etablerad.

Varför? För att delad business är dubbel business.
Men framför allt: för att det gör världens roligaste jobb ännu roligare.

Hjärtligt välkommen!

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Frilansvardagen

Kommentarer inaktiverade.