Tips för den tillfällige utrikes-korren – del 1

Något av det bästa med att vara frilans är att man när som helst kan ta sin laptop och jobba utomlands (och väl där skänka en tanke åt dina anställda kollegor som sitter inlåsta 9-17 på sina redaktioner, med fem veckors schemalagd ledighet).
Nu och fram till i mars nästa år bor jag i sydvästra Kina och jobbar mot svensk press. En del är insålt i förväg, annat finns ännu så länge bara på idéstadiet. Jag delar med mig av lite tips som kan vara bra att veta, oavsett om du sticker till Danmark eller Venezuela, om du är borta i en vecka eller ett år.

Att läsa in sig på landet ordentligt är förstås självklart. Allt du läser innan har du igen när du är på plats. Snackar du inte språket och vet att du kommer att vara allmänst vilse när du kommer fram, behöver du skaffa bra kontakter. Det börjar du givetvis jobba på innan du åker.

Bra kontakter hittar du genom att:

  • Ta kontakt med andra som varit på platsen tidigare. Det kan vara bussiga journalistkollegor som kan tipsa om bra tolkar/guider, författare eller fotografer.
  • Kolla vilka internationella organisationer som finns på plats. Här hittar du både jobb-idéer och kontakter. Varning dock för att hamna i knät på någon.
  • Finns det svenskar i området? Kolla av resedagböcker på nätet, bloggar, CSN för svenska studenter som får studiemedel för att läsa på platsen.
  • När du är på plats, ta kontakt med exempelvis studenter som kan engelska. Ska du vara på platsen en längre tid och kombinera nytta med nöje, kan du fixa ett utbyte med studenter som vill bli bättre på engelska. De hjälper dig hitta och fatta, och du hjälper dem med engelskan (förutsatt att du inte pratar med värsta Svennis-brytningen själv).

1 kommentar

Filed under Frilansvardagen, Komma vidare

One response to “Tips för den tillfällige utrikes-korren – del 1

  1. Pingback: Tips till frilansjournalister « Mötesplatsen Fred/bloggen