Mötesplats för frilansare och redaktörer

På måndag drar Fred igång på allvar, en mötesplats för frilansare och redaktörer. Enligt grundarna är Fred tänkt att vara ett slags branschorgan. Redaktörer ska kunna efterlysa frilansare till specifika uppdrag samt lägga upp information kring hur just deras tidning köper in material. Frilansen kan i sin tur presentera sig i en egen profil.

Det låter spännande, om det nu kommer att funka. Ser man till andra kreativa yrkesområden, till exempel designbranschen och deras Hello designer, finns det kanske också hopp för något liknande inom journalistkåren. Risken är att efterfrågan är ensidig – har stressade och efterfrågade redaktörer tid och kanske ens lust att engagera sig? Att det dessutom kostar pengar att registrera sig (450 kr) kan säkert avskräcka några journalister som hellre marknadsför sig via en egen hemsida.

Just tydliga riktlinjer från redaktör till frilans efterfrågar jag hur som helst mest. Det är märkligt att inte fler redaktioner lägger upp riktlinjer på sina hemsidor kring hur de vill ha frilansidéer presenterade. Säkert skulle det minska arbetsbördan för en del stressade redaktörer. Tidningarna Vi och Vagabond har fattat galoppen om hur i alla fall jag vill bli bemött som frilans när jag funderar på att kontakta en tidning. Se Vi:s respektive Vagabonds riktlinjer här och här.

/Lisa

4 kommentarer

Under Länktips, Mediavärlden

4 svar till “Mötesplats för frilansare och redaktörer

 1. Ragnhild Larsson

  Tanken med Fred är bland annat att redaktörerna ska kunna spara tid. Här kan de på ett enkelt sätt berätta vad de vill ha och vad de betalar.
  I min intervju på Fred, med Morten Postrup som utbildar inköpande redaktörer, berättar han hur de känner sig i underläge och inte vågar ställa krav.
  Många efterlyser en neutral mötesplats. Nu finns Fred!

 2. Lisa

  Hoppas att det går bra för er och lycka till! Det verkar som sagt som ett spännande projekt.

 3. Ragnhild Larsson

  Tack för det!
  Vi tror verkligen på en neutral mötesplats och som Anita Andersson, som utbildar redaktörer sa: Det är dags att lämna skyttegravarna. Både redaktörer och frilansjournalister snackar skit om varandra.
  Och välkommen som medlem!
  Bra blogg, förresten. Ska lägga den till vår länksamling.

 4. Ping: Bli sedd | Frilansbloggen