Tips för den tillfällige utrikeskorren – del 2

Om det var billigare skulle jag göra reportageresor jämt. Gör en budget, och börja sälj långt i förväg, så att du säkert vet hur mycket du kommer att dra in. När jag stack till Kina sålde jag in artiklar tillräckligt för att klara mig där i ungefär två och en halv månad, då kändes det tryggt att åka.

Dessutom kan det vara bra att känna till:

– Att flygresor utomlands är momsfria (precis som alla kostnader du har utomlands).

– Under en jobbresa som sträcker sig högst sex månader får du enligt Skatteverket göra ett schablonavdrag för dina omkostnader per dag. Schablonavdragets storlek beror på vilket land du åker till. Exempelvis ligger Ryssland och Kina på ungefär 600-700 kronor per dag. Detta innebär att man inte behöver redovisa boende- eller mat-kvitton. Fantastiskt! På resor över sex månader (det räknas då som fast boende) behöver du dock redovisa kvitton som vanligt.

– Som journalist har du rätt att dra av inspirationsresor, alltså resor du gjort då du inte sålt in några jobb. En ren nöjesresa räknas dock inte som inspirationsresa, du måste vid en förfrågan kunna redovisa att du åkt iväg i syfte att främja ditt företag. Till exempel gått en kurs, varit på utställningar, gjort studiebesök eller liknande.

/Lina

Annonser

Lämna en kommentar

Under Komma vidare

Kommentarer inaktiverade.