Nybörjartips: FAQ om redaktörskontakt

Är det kört om de inte svarar på mitt säljmejl?

Åh nej. Några tidningar, som Vagabond till exempel, tipsar på sin hemsida om att de undanber sig uppföljningssamtal. Har man inte hört något av dem inom två veckor, är de inte intresserade. Det är schysst. De flesta tidningar har ingen sån policy. Att de inte hör av sig betyder inte nej. Tvärtom, flera av mina jobb har gjorts till tidningar vars redaktörer hårdnackat kört den svåråtkomliga stilen.

Hur snabbt ska man följa upp sitt säljmejl?

Jag brukar vänta från några dagar till en vecka. Är det ett nyhetsjobb måste det givetvis gå snabbt, men då skriver jag det i mejlet – eller ringer hellre. ”Jag är tacksam för svar senast…” kan man alltid skriva, då kan redaktören förhålla sig till det och att svara på ditt mejl slipper halka längre och längre ner på ”att göra”-listan när högprioriterade saker hopar sig på redaktörens bord.

Hur följer man upp sitt säljmejl?

Stina Joffs, redaktör på VI, gav några bra tips på en redaktörsträff. När du ringer, var medveten om att redaktören sannolikt är stressad. Att avkräva några svar på momangen, där i luren, ger oftast ett nej. Säg istället att du skulle vilja diskutera din idé som du mejlat om, och fråga när det passar. När ni sedan hörs på utsatt tid, är redaktören (förhoppningsvis) inläst på ditt mejl, har hunnit fundera och är framför allt mentalt närvarande och inställd på att ge dig sin uppmärksamhet. Ha morgonmöten, lunch och kvart-i-fem-syndromet i åtanke när du hör av dig (inga bra tider alltså).

Om man ändå inte får besked?

Du får räkna med att du ofta behöver höra av dig flera gånger för att få besked. Men, vissa redaktörer är, precis som i andra beslutande positioner, hopplösa på att ge svar. Så när du ringer och ringer och aldrig kommer längre än ett ”det låter möjligen intressant, men jag har inte hunnit titta ordentligt på idén/prata med redaktionen/beslutat något”, våga då vara rak och säga ifrån. ”Det hade varit kul att jobba för er, men jag kan tyvärr inte vänta längre på besked.” Innan du definitivt drar dig ur, var schysst och varna först. Du känner själv när de dragit på det för länge. Var inte rädd för att släppa folk som är omöjliga att jobba med. De kostar dig pengar, tid och energi. Lätt att säga? Jovisst, men tänk själv om du äntligen hade fått in den där idén. Då ska du ha ännu mer kontakt med den där redaktören. Nä, spola de oproffsiga.

När jag fått nej då?

Då kan du snällt be om en motivering, ifall inte redaktören redan gett en. Var du för luddig, passade idén inte tidningen eller vad? Det är bra att veta, ifall du vill testa att sälja till dem igen. Det visar dessutom att du har ett genuint intresse av tidningen.

Och när jag får ja?

Då är det bara att gratulera dig själv, och förhandla om arvode. Och det, det är ett helt annat inlägg.

Och ett litet bonustips: Skriv ner vilka redaktörer du har en dialog med, hur långt ni kommit och när du ska höra av dig nästa gång. Det hjälper dig hålla reda i röran och inte missa en uppföljning.

/Lina

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Nybörjartips

Kommentarer inaktiverade.