Nybörjartips: Förhandla om arvodet (och vikten av en bullshit-buffert)

Mer pengar är bättre än lite pengar!

Det är lätt att förminska sig själv och sin insats, att börja köpslå med sig själv om hur lågt man kan gå i en arvodesförhandling. Tänk tvärtom. Börja högt (men inte orimligt högt). Kolla på frilansrekommendationen, och räkna på vad ditt jobb är värt.

Tycker du att det är svårt att förhandla? Stålsätt dig mentalt. Gå igenom förhandlingen i huvudet, det är viktigt att var noga förberedd. Vad är rimligt att begära? Vad är ett bra pris, och vad är det lägsta du kan tänka dig? Gå inte under det. Det är jätteviktigt, både för din egen försörjning (och självkänsla!) men även för dina kollegors, att du inte dumpar priserna. Vet en redaktör att det finns frilansar som jobbar för skitpengar, kommer han eller hon givetvis vägra betala skäligt även nästa gång. Säg nej till skambud, det stärker dig.

En redaktör, tror det var VI:s Stina Joffs, berättade om bullshit-bufferten hon använde på tiden då hon frilansade. En bunt pengar att betala hyran med när inkomsterna tröt och redaktörerna snålade – det är ingen dum idé (se bara till att inte nalla av den när du inte behöver).

Så om själva förhandlingen:
Förhandla per telefon (helst ansikte mot ansikte, om det går). Du kan ge rabatt till återkommande kunder, eller om redaktören lägger ut jobbet på dig. Annars, håll stenhårt på att få skäligt betalt.

Tänk på att du även kan förhandla om innehållet. Kanske är redaktörens lägre bud okej om du intervjuar en person mindre eller skippar faktarutorna? Detsamma gäller alltså om du vill ha ett högre bud när redaktören tvekar. Släng med saker i erbjudandet som inte kostar dig något, men som är värdefullt för redaktören. Kanske snabbare leverans eller fler faktarutor?

Ett förhandlingsproffs gav mig en gång följande råd:
1. Låt motparten lägga första budet
2. När du lägger ett bud, säg aldrig två summor på en gång, till exempel ”fem-sex tusen kronor”. Då fattar motparten att du kan tänka dig fem tusen, och är han eller hon inte helt tappad lär du aldrig få sex tusen för jobbet.
3. Prata inte bort dig i förhandlingen. Våga vara tyst och vänta ut motpartens bud.
4. Bråka inte om småsummor. Vill du fortsätta ha en bra relation med redaktören är det onödigt att tjafsa om en femhundring.
5. Om du hotar med att ställa in affären om du inte får ett visst pris, måste det självklart vara allvarligt menat.

Mer tips hittar du här.

/Lina

2 kommentarer

Under Nybörjartips

2 svar till “Nybörjartips: Förhandla om arvodet (och vikten av en bullshit-buffert)

  1. David Hylander

    Har suttit ikväll efter en seg dag och bläddrat igenom er blogg, läst det mesta. Användbart och peppande. Tack!

  2. lisagahnertz

    Vad roligt att höra! 🙂
    Är du själv frilansare?