Mer bröd åt frilansare

På tal om det där med arvode. I de flesta yrkesgrupper talar man inte mycket om lön sinsemellan – min (fast anställde) pojkvän kan bara gissa vad hans närmaste arbetskamrater får i lön. Hos frilansjournalister är det tvärtom. En osvensk öppenhet. ”Vad får du?” är alltid uppföljaren till ”Grattis, vad kul att du sålde till dem”. Tror det handlar om ett slags bonding i misär.

För, trots alla bra tips om försäljning och arvode Lina kommer med nedan – det är inte bara ditt fel om du får pissigt betalt. Och det bör man veta – är det en livsstil med Rolex och Châteauneuf-du-Pape man är ute efter, är det inte frilans man ska bli. (Däremot fria arbetstider och livskvalitet som inte går att köpa för pengar, insprängt mellan magknipsperioderna när hyran måste betalas.)

Håkan LindqvistJournalisten skrev i en ledare i februari:

Den som låtit renovera kök eller badrum känner till att hantverkare vet sitt värde och debiterar därefter. I andra branscher är det självklart att den som utför ett professionellt arbete ska ha rimligt betalt för det. Inom journalistiken är det tyvärr inte givet. Det är tvärtom ganska vanligt att gott hantverk belönas med smulor. Frilansar stöter ständigt på problemet.

”Det är inte jag, det är du”, alltså. Kom ihåg det nästa gång du mår dåligt över ditt låga arvode. Och kom hit och klaga, så kan vi tillsammans lista ut hur vi ska få hela brödkakan och inte bara smulorna.

/Lisa

Lämna en kommentar

Filed under Ta betalt

Kommentarer inaktiverade.