Tips för den tillfällige utrikeskorren – del 3

Eftersom utrikesjobb kostar mer att göra (flyg, boende…) borde de ge ett högre arvode. Men, många tidningar betalar samma pris oavsett var jobbet är gjort. Det suger av flera anledningar, men är en diskussion som sorteras in under saker man inte alltid kan påverka själv.

Därför: Som tillfällig utrikeskorre får du hitta på andra sätt att få resan att gå ihop. Ett är att i högre utsträckning än annars göra de enkla, lättsålda jobben. Exempelvis kan svenska studenter i utlandet ge artiklar intressanta för lokaltidningar, som är tacksamma för utlandsjobb med lokalperspektiv.

Du gör så här:
Leta upp ett gäng studenter från olika delar av Sverige. Hitta en mer intressant vinkel än ”titta! en svensk student i Brasilien!” och du kan göra lika många jobb som studenter. Ett case från Kalmar? Sälj in till Barometern eller Smålandsposten. En från Göteborg? Göteborgs-Posten. Falun? Dala-Demokraten. Sen tar du det hela ett steg vidare: vad läser studenterna? En vidareutbildning inom läraryrket? Hör av dig till facktidningarna.

Med många flugor i en smäll har du råd att göra de större jobben, som tar längre tid.

/Lina

2 kommentarer

Under Frilansvardagen

2 svar till “Tips för den tillfällige utrikeskorren – del 3

 1. Jenny

  Hejhej,

  Kanon med alla tips om utrikeskorrens tillvaro!
  Bor själv i USA sedan en tid tillbaka, har mest skrivit för facktidningar men börjar fundera på att skriva några texter på ditt tema här ovan, svenskar som hamnat utomlands av olika anledningar.

  Antar att det lättaste är att sälja till lokaltidningar i den stad som de kommer ifrån? Men vad kör du för vinkel? Typ ”Ida från Gbg berättar om sin nya tillvaro i LA”?

  Och, nästan viktigast av allt, hur mycket kan man räkna med att få betalt av en lokaltidning? Antar att de inte har speciellt fet budget?

  Jättetacksam för tips och råd! Och tack för en riktig kanonsite, så bra att ni finns och kan guida en i frilansdjungeln!

 2. Hej Jenny!

  Jättebra frågor – jag svarar i ett nytt inlägg!