Frilansjournalisten mer kulturarbetare än journalist

I gårdagens Journalisten presenterades en undersökning som FrilansRiks låtit göra på SJF:s frilansmedlemmar. Resultatet visar på ett stort missnöje med just inkomsten bland frilansjournalisterna.

Drygt 14 procent tjänar mindre än 100 000 kronor om året på sin frilansverksamhet. Nästan lika många drar in mer än 500 000 kronor per år (fakturerat belopp exklusive moms). Bland dem som uppgett något av skikten 150-, 200- och 250 000 kronor ligger procentsatserna runt 11 procent. En majoritet (60 procent) tycker att intäkterna är helt eller delvis otillräckliga för att de ska kunna ha en rimlig levnadsstandard.

Jag skulle vilja påstå att det är stor skillnad mellan att vara anställd och frilansande journalist. Inte i arbetsuppgifterna, men i levnadsvillkoren. En frilansare har mer gemensamt med gruppen ”kulturarbetare” än med andra, anställda, journalister. Inte sällan hoppar frilansar mellan kortare vikariat eller projektanställningar. Valet att starta firma är i många fall ett måste då uppdragsgivare kräver det (nu också ivrigt påhejat av Kulturutredningen). Brödjobb vid sidan för många närmast ett krav för att få ekonomin att gå runt.

Lägg därtill att frilansen riskerar en usel pension och missgynnas av A-kassan (vilket jag tidigare skrivit om), och vi börjar närma oss samma erfarenheter som landets alla skådespelare, konstnärer, musiker, designers … Siri Reuterstrand har formulerat denna problematik utmärkt i en text i Alba; Konst att leva på eller för? Om ovissheten i att inte veta vad man kommer att göra om ett halvår, att stå utanför samhällets trygghetssystem. Läs och jämför med FrilansRiks undersökning så förstår ni var jag vill komma med mitt resonemang!

Det är först när SJF börjar se frilansjournalister som en grupp med andra förutsättningar än anställda journalister, som facket kan göra någon förändring för sina frilansmedlemmar.

Jo, det var ju en sak till med det här med kulturarbetare … Varför inte bara ”ta ett vanligt jobb” då, och sluta gnälla om den dåliga ekonomin? För att man, trots allt det dåliga, älskar det man gör. Och det visar ju också FrilansRiks undersökning: nästan 63 procent tror att de fortfarande jobbar som frilansar om tio år.

/Lisa

Uppdatering: Johan Frisk skriver om just Journalistförbundet och deras tystnad kring denna undersökning. Han hoppas på debatt. Läs mer på Mötesplatsen Fred!

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Frilansvardagen, Mediavärlden

Kommentarer inaktiverade.