Det går bra nu

pengarTrots lågkonjunkturen tycker flera av mina kollegor att det går lättare att sälja in jobb nu, än för ett år sedan. Om det beror på att de är mer etablerade, eller på att färre fasta jobb leder till att fler uppdrag läggs ut på frilansar? En kombination, tror jag.

/Lina

Annonser

5 kommentarer

Filed under Mediavärlden

5 responses to “Det går bra nu

 1. Ja, det stämmer. Särskilt om man får betalt i złoty!:-) Tack för en intressant blogg förresten.

 2. lisagahnertz

  Tja, när de fasta tjänsterna dras in måste ju tidningarna ändå fyllas. Så länge de nu finns kvar på marknaden…

 3. Magnus N

  Kul att höra. Funderar själv på att skaffa FA-skattsedel och börja frilansa. Beror dock lite på hur min nuvarande arbetsgivare (en stor tidningskoncern) ställer sig till det. Behöver dock inte sälja till direkta konkurrenter.

 4. Hej och tack för en bra sajt!

  Jag frilansar på min fritid och jag tycker nog att det går rätt bra att sälja in nytt material, men det jag tycker är svårt är att få ökat betalningen. Många arvoden ligger fortfarande på nivåer från 2004-2005. Över lag tycker jag dessutom att ersättningarna är alldeles för låga med tanke på hur mycket kunskap och tid jag lägger ner på mina arbeten. Å andra sidan är det inte riktigt pengar som är min drivkraft, jag skriver av andra anledningar.

 5. Tack för berömmet, Magnus!

  Jag håller med om att det kan vara svårt att få upp arvodet, speciellt i dessa tider. I praktiken innebär det att uppdragsgivarna får jobben billigare, eftersom allt annat ständigt blir dyrare. Jag tror på att lägga fram just det argumentet vid förhandlingar, det brukar hjälpa. Många fackförbund har förhandlat fram en löneökning med typ 3 procent per år, och det borde även vi kunna göra. Även om vi vet att det kan vara svårt att få höjda arvoden bör vi alla ändå pusha på och våga ta diskussionen. Uppdragsgivare som betalar för dåligt ska känna av det. Och någonstans måste man börja.
  Speciellt när man som du inte skriver med försörjning som drivkraft, är det lätt att man accepterar låga arvoden. Dumt i längden både för dig själv, men också för alla dina kollegor (som skriver för brödfödan) eftersom det hjälper uppdragsgivarna att hålla nere priserna och i värsta fall dumpar dem.
  Lycka till med ditt frilansande!