Hjälp vid källgranskning

faktoiderDet knastertorra språket till trots, Faktoider av Peter Olausson, är en läsvärd bok för besserwissar – och journalister. Undertiteln ”Försanthållna osanningar, halvsanningar och missuppfattningar” är en bra sammanfattning av vad Olausson tar upp i drygt tio kapitel. Här går att läsa vad som egentligen ligger bakom påståenden som att Napoleon sköt bort sfinxens näsa (ingen vet, men den var förstördes förmodligen redan på 1300-talet) och att tequila görs på kaktus (agave är det rätta).

Mest användbart fann jag kapitlet om ord. Som exempel kan jag ge den vanligt spridda missuppfattningen att spa är en förkortning av latinets Sanitas per aquam (ung. hälsa genom vatten). Egentligen härstammar ordet från kurorten Spa i Belgien. En bläddring i Faktoider gav mig en tankeställare om hur bra vi journalister är på att sprida sådana här felaktiga påståenden (vi är ju trots allt inte mer än människor!) och hur viktigt det är för ens egen trovärdighet att källgranska.

Så nästa gång du funderar på att krydda din artikel med lite roliga fakta, kolla att de verkligen stämmer! Faktoider är en bra start, och finns som pocketbok någonstans nära dig.

/Lisa

Annonser

Lämna en kommentar

Under Frilansvardagen, Inspiration

Kommentarer inaktiverade.