Fakturor som inte kommer in i tid – och exempel på fakturamall

Uppdatering 2010-10-07: För gratis påminnelsemall att ladda ner, gå till detta inlägg!

Något av det roligaste med att frilansa, enligt mig, är att skicka fakturor. Mindre roligt är det när man inte får betalt i tid, särskilt inte när man legat ute med sina surt förvärvade slantar i trettio dagar.

I fredags diskuterade Lina och jag det där med påminnelsefakturor. Hon brukar ringa och påminna. Jag kör den mer brutala varianten och skickar en påminnelsefaktura. Eller brukar och brukar. Jag kanske har haft tur, men jag har under mina dryga 2,5 år som frilans bara behövt skicka två påminnelser. Den första när jag var relativt nybakad frilans, den andra i förra veckan (därav diskussionen). Bägge gångerna har det känts ganska obehagligt.

Enligt lag får du lägga på en dröjsmålsränta på din påminnelse, vilket är 8 procent av beloppet + gällande referensränta (f.n. 2 procent). Skriv på fakturan vilken dröjsmålsränta som tas ut efter förfallodagen. (Uppdatering: Johan har i kommentarsfältet till detta inlägg postat några bra länkar till hur du räknar ut dröjsmålsränta. ) Kopiera gärna min text – jag har snott den av en frilansare som föreläste på JMG:

Betalning ska tillhandahållas senast 2009-xx-xx. Vid utebliven likvid debiteras påminnelseavgift à 50 kr, samt dröjsmålsränta enligt nu gällande referensränta med tillägg av åtta procentenheter. Eventuella anmärkningar bör göras inom 8 dagar.

Skriver man en faktura på 8000 kr kan det dock kännas lite oschysst att fläska på med en massa pengar efter utebliven inbetalning, tycker jag. Särskilt när fakturan ändå brukar (i mina fall) betalas omgående efter första påminnelsen. Dröjsmålsräntan lägger jag först till på andra påminnelsen (och då förtjänar klantarna det!) och i värsta fall – efter tredje påminnelsen – får man väl kontakta Kronofogden …

Vad är era erfarenheter av fakturor? Brukar de betalas i tid?

/Lisa

P.S. En ganska bra fakturamall hittade jag på den här sidan som specialiserat sig på gratis mallar. Vissa saker är väl inte så relevanta för en skribent (som kundnummer, leveransmetod och leveransvillkor, och produktbeskrivning blir i vårt fall den sålda artikeln), men det är ett bra exempel på allt som ska finnas med på fakturan. Skriv också någonstans att du innehar F-skattebevis.

7 kommentarer

Under Frilansvardagen, Nybörjartips, Ta betalt

7 svar till “Fakturor som inte kommer in i tid – och exempel på fakturamall

 1. Elin

  Jag har frilansat för en tidning som verkligen är helt hopplös på att betala i tid.(Läs: betala över huvud taget.) Senast bokade jag en tid med redaktören för att lämna över fakturan. (Man får under inga omständigheter lägga den på hans skrivbord, då försvinner den. Försvinner gör för övrigt också mejlen man skickar.) Det är tidskrävande men ökar i alla fall chansen att man får betalt.

  Tidigare varit för feg för att ta ut någon förseningsavgift, men nästa gång tänker jag bannemej göra det. Så kanske de lär sig? (De är inte elaka, bara väldigt slarviga – om det nu ursäktar något)

 2. lisagahnertz

  Usch vad jobbigt det låter. Jag tycker mig ha märkt att det är bättre att sköta alla ekonomiska ärenden med ekonomiavdelningen än redaktörerna. Redaktörer har så mycket annat att tänka på, medan det nästan alltid är ordning och reda på ekonomfolket.

  Tycker absolut att du ska börja ta ut förseningsavgift, Elin! Om alla frilansar skulle göra det, så skulle de nog få eld under baken … 🙂

 3. Johan

  Hej. Du verkar ha missuppfattat det här med ränteberäkning lite grann. Det blir ingen ”dryg tusing” i ränta…om nu inte din fakturamottagare dröjt med att betala i typ ett år. Här är ett par länkar som förklarar hur du räknar ut korrekt belopp:

  http://egenfirma.se/forum/viewtopic.php?t=684&highlight=dr%F6jsm%E5lsr%E4nta

  http://www.attkunna.se/privatekonomi_drojsmalsranta.htm

 4. lisagahnertz

  Tack för att du var så uppmärksam, Johan. Bra länkar. Jag skyller min okunskap på att jag var usel i matte i skolan och dessutom aldrig behövt skicka just en påminnelse med dröjsmålsräntepåslag!
  Ändrar i inlägget.

 5. blåst

  jag frilansar och har stora problem med en tidning jag jobbade för. gjorde FEM jobb åt dem förra året och när betalning skulle ske visade det sig att de ”höll på att gå i konkurs”, varav betalning uteblev. jag ringde, mailade och skickade ut samma fakturor om och om igen, utan resultat. tidningen är dansk och jag förstår inte om man kan skicka svenska kronofogden på dem, eller hur jag ska göra. tidningen finns fortfarande kvar och jag känner mig blåst och frustrerad.

 6. Vilken oerhört jobbig knipa. Om jag var du skulle jag nog ringa Skatteverket och/eller Kronofogden och fråga hur man ska göra. Lycka till!!

 7. Ping: Gratismall för påminnelsefaktura « Frilansbloggen