Fråga: Är det värt att skriva för ett dåligt arvode?

Vi fick en fråga i en kommentar i inlägget här nedan. Jag svarar på den här, eftersom det säkert är fler som brukar råka ut för sådana här grejer. Har du läsare råkat ut för något liknande? Hur gjorde du?

Charlotte undrar: Om en redaktör säger att deras tidning vill ha ensamrätt på ett visst rep., men sedan rent ut sagt erbjuder ett skitarvode … vad gör man då? (Om man vill hålla sig väl med redaktören och kanske ändå skriva för dem någon gång i framtiden?
Jag är i den situationen och har blivit erbjuden dubbelt så mycket pengar av en annan tidning för samma jobb, dock på spek. De sistnämnda bryr sig inte om jag publicerar i den första (mindre) tidningen. Ska jag erbjuda de som vill ha ensamrätt första publiceringen (nästa tidning, om de köper, publicerar först flera månader senare) eller på ett fint sätt säga att det är för lite pengar?

Svar: Ja, det där med att ta betalt är en svår grej. Särskilt som man ofta känner att man ska vara så himla tacksam för att man får jobb överhuvudtaget – tänk om vi alla istället gick samman och sa nej till alla skambud! Det skulle kunna bli riktigt intressant!

Som jag ser det kan det finnas några skäl att sälja sig billigt:

 • Du är ny på marknaden och behöver referenser.
 • Det är en kreddig arbetsgivare.
 • Du vill vara schysst och jobba ideellt för att du tror på ett högre mål.

På minussidan finns:

 • Du riskerar att bli bitter när du känner att varken du själv eller din kund värdesätter ditt arbete.
 • Du kan fastna i att alltid arbeta för skitarvoden.

När det gäller din specifika situation, Charlotte, kan jag egentligen bara råda dig att göra det som känns bäst. Skulle det vara värt att skriva för tidningen med skitarvodet? Känns det verkligen viktigt att behålla dem som kund när de ändå inte betalar särskilt bra? Det beror ju helt på vad du vill med din karriär, men tänk långsiktigt. Att få ett nej är något redaktören faktiskt måste ha med i beräkningen. Han lär ju veta vilket skambud han kommer med, men lyckas ändå få det att gå runt eftersom det finns så många som är villiga att arbeta nästintill gratis.

Att skriva på spek för den andra tidningen är ju också riskabelt – de kan ju tacka nej. Då får du inget betalt alls. Å andra sidan verkar du sitta på en bra idé – finns det andra tidningar du kan höra av dig till som är mer pålitliga? Kanske för din andrapublicering?

Om en tidning vill ha ensamrätt på en artikel är det dock inte en bra idé att sälja den vidare. Var alltid öppen med sådant, annars riskerar du att stämplas som opålitlig.

Lycka till!

/Lisa

Annonser

6 kommentarer

Filed under Frilansvardagen, Ta betalt

6 responses to “Fråga: Är det värt att skriva för ett dåligt arvode?

 1. Johan

  Vill en tidning ha ensamrätt så ska dom betala extra för det. Och det vet redaktören om. Charlotte borde helt enkelt säga att hon tycker det är för dåligt betalt och försöka förhandla lite om arvodet. Antingen mer pengar p.g.a. ensamrätten, eller mindre pengar – men då utan ensamrätt. Man måste kunna säga nej som frilans. Att acceptera skitarvoden går inte bara ut över din egen ekonomi, även andra frilansare drabbas eftersom priserna dumpas.

 2. Ja verkligen. En tidning som betalar skit i början har aldrig höjt till bra, det är min erfarenhet.

 3. Jag håller definitivt med Johan. Med all förståelse för hur känslan är när plånboken gapar tom och ditt försörjningsansvar hänger över axlarna, man måste ha lite stolthet också.

  Dessutom tycker jag att det sista som Johan säger är viktigt, det fungerar inte i långa loppet om folk dumpar priserna bara för att få in jobben. Alla förlorar på det.

  Kanske handlar det också om att värdera sitt eget arbete och prestera kvalitet. Så jag tycker inte att man ska vara rädd att följa att ta betalt.

 4. Stryk ”följa” tänk ”för att” ta betalt i mitt förra inlägg. Sorry!

 5. lisagahnertz

  Jag håller absolut med om att man får sätta ner foten och säga ifrån. Att vi alla borde göra det.
  Men det är också en svår kamp att föra själv. Frilansare – förenen eder! En organisation som satte större press på uppdragsgivarna som inte sköter sig vore drömmen.