Konsten att hitta intervjupersoner

Tänk vad mycket folk det finns. Och tänk vad svårt det ibland kan kännas att hitta rätt intervjupersoner när man söker ”vanliga” människor.

Många gånger har jag tänkt att det här är helt omöjligt. Som när jag skulle hitta en person som köpt en brudklänning via nätet.

Här är mina tre bästa tips! Dela gärna med dig av dina också.

  • Utnyttja ditt kontaktnät – Det kan vara dumt att intervjua en nära vän, men bekanta och bekantas bekanta kan däremot vara utmärkta intervjupersoner. Använd ditt nätverk – men var då också beredd på att ge något tillbaka när dina bekanta kommer till dig!
  • Googla – Väldigt många så kallat ”vanliga” människor bloggar idag om sina intressen. Och research på ditt ämne kan ibland generera intressanta träffar på personer som kan vara intressanta för ditt knäck.
  • Använd experterna – Ibland kan det vara en bra idé att utnyttja en annan persons nätverk, någon som står utanför ditt eget kontaktnät. Säg att du skriver en artikel om hatbrott och intervjuar RFSL. Förmodligen har de kontakter med personer som utsatts för detta, som de kan referera dig till.

Kvinnan med brudklänningen då, hittade jag henne? Ja, genom det sistnämnda alternativet, i detta fall en brudklänningssömmerska med nätbutik. För ett är säkert – med alla miljarder människor på jorden så FINNS din intervjuperson där ute någonstans, ibland måste man bara vara lite innovativ i sökandet.

/Lisa

 

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Frilansvardagen, Nybörjartips

Kommentarer inaktiverade.