Snöbollseffekten – Om att sälja tillsammans

GÄSTBLOGG: Först händer inget, sen händer inget, sen händer allt. Ja, ni vet hur det är. Det är segt som kola att putta snöbollen uppför backen, men grymt mycket lättare att se den ramla ner för berget och dra med sig flera ton av snömassor på vägen.

Som frilansjournalist är säljvägarna hyfsat raka. Man får en idé, försöker sälja in den till en tidning och håller tummarna för att det går vägen. Är man frilansande grafiker, webbdesigner eller textrespondent är det inte lika enkelt.

Nog med metaforer. Med andra ord: För att råda bot på att ensam kämpa för att marknadsföra sig, har jag precis påbörjat ett säljsamarbete med frilansarkollegorna Mikael Biström, Karin Enberg och Fredrik Moberg för att se om vi kan hjälpa varandra till större, mer och kanske roligare (?) jobb.

Vi håller nu på att sammanställa våra kompetenser, vad vi är bra på och varför någon skall välja att samarbeta med just oss. Säljprofilering med andra ord. I dagsläget riktar vi in oss på webblösningar (grafiskt, tekniskt och textmässigt) men vi kommer säkert att utöka arbetsområdena framöver.

Kasta en snöboll och du får säkert en i retur. Är ni fyra stycken som alla kastar snöbollar blir det ett krig. Eller en snöborg. Såhär: När en av oss hittar en kund ligger det nära till hands att tipsa om de kompetenta personer som finns i ens närhet.

Bygger du en snöborg ensam tar det tid och det är svårt att få den stabil. Är ni flera kommer det att bli oerhört mycket bättre. Det är helt enkelt skönt att inte alltid göra allting själv.

Nu är det slut på metaforträsktramsandet. Dags att ta tag i de nya projekten. Yey!

/Jenny Fornell

Jenny titulerar sig textrespondent och skribent. Här är hennes hemsida. Hon återfinns dagligen på byrån Frilansarna.

3 kommentarer

Filed under Gästbloggar, Inspiration, Komma vidare, Sälj din idé

3 responses to “Snöbollseffekten – Om att sälja tillsammans

 1. Just så har vi på frilansbyrån Doris resonerat, därför kör vi på att ha en byrå istället för att köra själva.

  Vilken kul blogg ni har! Skoj att läsa om hur andra frilansare har det.

  /Johanna på Doris

 2. Spännande det här med att sälja som en byrå. Hur tycker ni det funkar? Är det enklare än att sälja själv?

 3. Johanna på Doris: Så kan man också göra. VI gör både och: jobbar själva när det passar, och jobbar ihop när vi känner för det. Det bästa av två världar helt enkelt.

  Lägger er hemsida på minnet. Kan vara bra att ha :).

  Och vi gillar Frilansbloggen (uppenbarligen). Allt man vill veta som frilansare på ett och samma ställe utan att det blir pekpinnestuk, typ.